zuster van Dien toegevoegd

Vandaag in Genealoog een zuster van Dien, die haar de baan van dienstbode in Purmerend bezorgde en zelf daar woonde, Wilhelmina (Mien) toegevoegd. Zij had met haar man Glansdorf een groentezaak in P. Ook gekopieerd naar OneNote.

Wat vinden jullie van het verschil dienstbode/dienstmeisje? Grootmoeder was niet alleen in dienst van het gezin er was minimaal nog een oudere vrouw, kokkin, aanwezig. Dat weet ik omdat grootmoeder mij vertelde over haar menstruatiepijn, zo erg als bij mij, en dan mocht ze van de kokkin even een ketel heet water tegen haar buik drukken als ze in de keuken kwam. Dus dan denk ik dienstmeisje, en niet dienstbode. Slaat dat ergens op? Misschien was er ook nog wel 1x in de week of zo een vrouw voor het zware werk (vloeren dweilen enzo). De naam van het doktersgezin kunnen we misschien achterhalen he Frank?

Dit bericht delen

3 reacties:

  1. De groenteboer heette trouwens: Willem Nicolaas.

  2. Leuk van die Dien en Mien. Zo krijgt de familie wat meer kleur en diepte. Die groenteboer is misschien ook wel te achterhalen. Goed werk, Ank!

    Ja, die dokter is misschien te achterhalen in het archief van waterland. Dan is het het best om een adresboekje te zoeken uit die tijd, denk ik.

    Ik weet niet echt goed een verschil te maken tussen dienstbode en dienstmeisje. Het eerste klinkt misschien wat meer beroepsmatig en voor een wat oudere dame.

  3. Wat leuk Ank! Dien en Mien.
    Als ik dienstmeisje opzoek dan vind ik dat dienstbode hetzelfde is. Wat is volgens jou het verschil?

Reageren is niet mogelijk