Jan Maas en Klaasje Wieman

Nou Ank, wat een mooie stukken heb je nou weer geschreven! Het is verdorie zó uit het leven gegrepen. Jan Maas en Klaasje Wieman waren wel bekend met klappen uitdelen en ontvangen, zeg. Dat is trouwens niet geërfd door Willem, die bij mijn weten geen losse handen had, toch?!

Opmerkelijk aan het verhaal over de vrijer en de dienstmeid is dat Klaasje, zwanger en al, de klappen kreeg maar dat dit gebeurde in het huis van haar moeder. Moeder en stiefvader hebben waarschijnlijk de meid weggestuurd en Klaasje kwam dus alleen maar voor haar moeder op. Voeg daarbij haar huwelijk met sjouwer Jan, die de drank goed kende en soms gewelddadig was en je kan wel concluderen dat ze een pittige dame was. Toch noemt Willem, haar zoon, haar “mijn lieve, goeie moeder”.

Misschien kunnen we achterhalen wat de naam was van het café van de grootmoeder van Willem.

Dit bericht delen

3 reacties:

  1. Dat zou leuk zijn, als we de naam van het café kunnen achterhalen.
    Wat betreft de naam heb ik altiojd ((:-) leuke zaanse type-fout!) Nooij gedacht. Heb jij een voorkeur Ank?

  2. Tsja, dat maakt mij niet uit, wellicht de naam uit het bevolkingsregister.

  3. Nee, heb ik ook nooit gehoord van losse handjes bij Willem; ook niet van drankmisbruik, hij was eerder van de blauwe knoop, net als de fam.Nooy in Krommenie. Gaan we Nooy of Nooij schrijven?

Reageren is niet mogelijk